Ayfer Naz AYDIN

Ayfer Naz AYDIN "Sıfır Atk Projesi" konulu kompozisyon yarışmasında Aydın 3. Oldu

10.06.2021 1107

Öğrencimiz Ayfer Naz AYDIN Efeler Belediyesinin düzenlemiş olduğu  "Sıfır Atk Projesi" konulu kompozisyon yarışmasında Aydın 3. Oldu. Öğrencimizi kutlar başarılarının devamını dileriz.

DAHA TEMİZ BİR EFELER İÇİN GERİ GÖNÜŞÜMÜ SEÇİN

Çoktan bir çıkarsa sıfır kalmayacağını herkes bilir. Fakat çoktan bir çıkarsa, çokluktaki bütün dengeler değişebilir.

Tüketmeyi severiz. Tüketmek insanoğlunun doğasında var. Peki ya tükettiklerimizi ne yaparız? Belki çöpe atarız işimiz bitip doyuma ulaşınca, belki o bayılarak yediğimiz çikolatanın paketini kaldırımın üzerine atıveririz, bizi o çok mutlu eden çikolata kalmayınca içinde, belki suyumuzu içer şişesini de toprağın üzerine fırlatırız. Peki ya biz umarsızca bunları yaparken doğa bize bir şeyler anlatabilseydi neler söylerdi hiç düşündünüz mü? Bana kalırsa oldukça öfkelenirdi. Öfkelenirdi çünkü biz tüketmeyi severken aynı zamanda da bencilleşen canlılarız. Doğaya ne zararımız dokunuyor, diğer canlılara ne zararımız dokunuyor? Düşünmeyiz. İçinde yaşam kaynağımız kalmayınca değersizleştirdiğimiz o minicik pet şişe veya artık işimizi görmeyecek bir plastik poşet doğada en az 1000 yılda çözünebiliyorken, bitmişken o çok değersiz gördüğümüz pil doğada 500 yıl civarı kalabiliyorken; nasıl olur da öfkelenmez insanoğluna doğa. Bizler prenses ve prens misali ayağımız taşa takılsa taşa öfkelenip cezalandıracak canlılarken, başka bir canlının veyahut doğanın canlarını kendi zevklerimiz uğruna yaktığımızda bizi cezalandırabileceklerini hiç mi hiç düşünmüyoruz. Belki de düşünme işimize gelmiyor. Nasıl işimize gelsin ki zaten; tüketmeyi severken, bencilleşirken aynı zamanda bir işi yapmaya erinen ve bir işi yapmaktan aciz canlılarız. Ne olurdu o paketleri yere atmasak, o pilleri çöp kutularına doldurmasak? Ne olurdu evimizin önüne bir geri dönüşüm kutusu koysak? Diyorum ya; bizler aynı zamanda erinen ve aciz canlılarız. Doğa belki en çok da bu erinmelerimiz ve acizliğimize öfkelenirdi. Haksız sayılmazdı. Düşünmeden, en çok da bu huyumuzla zarar veriyoruz ona. Doğaya verdiğimiz zararlar; birimizin zararı değil, milyonlarımızın zararı. Birimiz bu zararları düzeltmek, engellemek için yüzünü dönerse; milyonlarımız yüzünü dönmeyecektir belki. Fakat o milyonlardaki dengeler sıfırların yok olmasıyla yavaş yavaş değişecektir.

Efelerde sıfırların yok olması için, geri dönüşümü seçin.

Ayfer Naz AYDIN -