Rehberlik

02.12.2012 6102

Sizleri kucak dolusu sevgi ve heyecanla karşılıyoruz. Yüksek öğrenime hazırlanma ve meslek seçimi yapmak gibi zor bir dönemdesiniz.

Endişeleriniz, kaygılarınız, sıkıntılarınız olabilir. Bu sizler için doğal ve beklenen bir durum. Ancak yolunuz ne kadar uzun ve zorlu olursa olsun, bizler sizin ilk adımınızı attığınıza ve yolun sonuna ulaşmak için elinizden gelen tüm çabayı göstermekte kararlı olduğunuza inanıyoruz.

Rehberlik Servisi olarak bu yolculuk da sizlerle beraber olacağız. Omuz omuza, el ele, beraberce kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye, çakıl taşlarını temizlemeye, temizleyemediklerimizin üzerinden nasıl yürüyeceğimizi öğrenmeye çalışacağız.

Heyecanla ve umutla çarpan kalpleriniz bilsin ki içinizdeki güç sizi ulaşmak istediğiniz yere götürecektir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik

İnsan kendisini geliştirme çabasını sürdürürken önemli ya da önemsiz, bilinçli ya da bilinçsiz bir takım tercihler yapmakta, kararlar almaktadır. Bireyin küçük ve önemsiz gibi görünen kararlarında bile mümkün olduğu kadar zengin ve doğru bilgiye dayanmasına, iç çatışmalarından haberdar olmasına, göremediği seçenekleri görmesine ve giderek sorunlarını kendi başına çözebilen bir kişi haline gelmesine yardımcı olmak rehberliğin başlıca hedefini oluşturmaktadır.

Psikolojik Danışma ve Rehberliğin İlkeleri

1.      Her birey seçme özgürlüğüne sahiptir.

2.      İnsan saygıya değer bir varlıktır.

3.      Rehberlik hizmetlerinden yararlanmak isteğe bağlıdır.

4.      Rehberlik çalışmaları eğitim - öğretimin ayrılmaz bir parçasıdır.

5.      Psikolojik danışma hizmetlerinde gizlilik esastır.

6.      Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır.

Psikolojik danışma ve rehberlik çalışmaları hem bireye hem de topluma karşı sorumludur.

"Yapabileceğimiz şeyleri yapmaya başlasak kendimizi hayretler içinde bırakacak sonuçlar alırız."

Rehberlik Servisinin Çalışmaları

Mesleki Rehberlik

·         Öğrencinin kendini tanımasına (güçlü ve zayıf yönleri, yetenek alanları, ilgi ve isteklerini) yardımcı olma. İlgili envanterleri uygulayıp öğrenciyle paylaşma. (www.sutercihrobotu.com adresindeki Mesleki Eğilim Testi ile yapabilirsiniz)

·         Mesleklerin tanıtılması (www.sutercihrobotu.com adresinde Meslek bilgi özetlerine ulaşabilirsiniz)

·         İlgili materyallerin hazırlanması ve öğrenciye sunulması

Eğitsel Rehberlik

·         Verimli ders çalışma yöntemleri ve zamanı etkili kullanma konusunda bilgilendirme

·         Etkili - İletişim tekniklerinin öğretilmesi

·         Dikkati toplama, sınavlarda başarılı olma, hızlı okuma teknikleri konularında grup rehberliği programları yapma.

·         Başarısızlık nedenlerini araştırarak öğrencinin bu engelleri aşmasına yardımcı olma.

·         www.sutercihrobotu.com adresinden ilgili dosyalara ulaşabilirsiniz

Psikolojik Danışma Hizmetleri

·         Başarısızlık korkusu

·         Sınav kaygısı

·         Duygusal problemlerle başa çıkma

·         Stresle başa çıkma

·         Yakın çevreye duyulan öfke ve kızgınlıkla başa çıkma ile İlgili olarak bireysel ve grupla danışma yapılır

Velilere rehberlik

·         Etkili anne - babalık eğitimi seminerleri yapılır.

·         Ergenlik dönemi sorunlarıyla başa çıkma

·         Çocuklarının öfke ve kızgınlık duygularıyla başa çıkma

·         Devamsızlık takibi özenle yapılarak velilerle görüşülür.

"Hayattaki en büyük mutluluk kişinin yapmaktan çok büyük zevk aldığı, tutkuyla bağlanıp bilgi, beceri ve ustalığını göstererek yaptığı işten para kazanmasıdır."

"Engeller sizi durdurmak zorunda değildir. Eğer bir duvarla karşılaşırsanız geri dönmeyin. Nasıl tırmanacağınıza, içinden mi geçeceğinize yoksa etrafında mı dolaşacağınıza karar verin."

Michael Jordan